Povestea arborilor seculari din Nucșoara

Povestea arborilor seculari din Nucșoara


Comuna Nucșoara impresionează prin frumusețea sa naturală, prin trecutul său istoric și prin felul în care își păstrează caracterul satului de munte. Este un ținut de legendă aflat la poalele Munților Făgăraș, cu un trecut tulburător, având în vedere rezistența la agresiunile dictaturii comuniste. Nucșoara se află la marginea nordică a județului Argeș, la limita cu județul Brașov, pe cursul superior al Râului Doamnei, în Munții Făgăraș. 

Nucșoara este zona cu cea mai mare concentrație de fagi seculari solitari presărați pe pășuni împădurite din România. Se estimează că la ora actuală numărul lor total depășește 5000 de arbori. Această concentrație mare de fagi seculari solitari este unică nu doar în România, dar și la nivel european, probabil chiar la nivel global. Din dorința de a proteja unii dintre cei mai vârstnici și spectaculoși fagi ai Europei a fost demarat proiectul „Pădurea Poveștilor Nemuritoare”, o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia. Confrom proiectului, au fost înregistrați 2.544 de fagi vechi, un număr simbolic ce-l egalează pe Moldoveanu, cel mai înalt vârf din Carpații României. Oricine poate să adopte un fag secular, alegându-l din harta zonei sau căutând după un număr preferat.
Mai multe informații despre proiectul „Pădurea Poveștilor Nemuritoare” regăsiți pe site-ul:
https://arboricupovesti.ro/.

La Nucșora, poți vizita pajiștile cu fagi seculari, dar și alte obiective turistice interesante, precum Lacul Învârtita, cel mai mare lac carstic format pe gips de la noi din ţară, și casa fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea – eroina din Nucșoara. 

Totodată, cel mai ușor și mai spectaculos traseu montan spre Vârful Moldoveanu pleacă din Nucșoara, prin Valea Rea, pornind de la Stâna lui Burnei. Din Nucșoara există un drum forestier de aproximativ 37 km până la Stâna lui Burnei (aproximativ 2-3 h de mers cu mașina), de unde începe urcarea. Traseul până pe Moldoveanu este foarte abrupt. În prima parte a traseului, se urcă până pe la 2000 m altitudine, pornind de la 1400 m, se ajunge pe platou, se traversează platoul, iar de aici urmează alte două urcări abrupte (urcarea către Viștea, apoi Moldoveanu). Traseul de la Stâna lui Burnei este și cel mai spectaculos, pentru că urcă printre cascade: cascada Zbuciumatului, cea mare, vizavi de stână și Cascadele Văii Rele, pe lângă care șerpuiește traseul.

Sursa: https://arboricupovesti.ro/

Alte sugestii

Pelerinaj de o zi pe Valea Cotmenei
Vizitează Cetatea Poienari - adevărata cetate a lui Vlad Țepeș
Drumeție spre Fereastra Zmeilor din Munții Făgăraș
Traseu montan în Munții Piatra Craiului
Teatrul “Alexandru Davila”, perla culturii argeșene