Județul Argeș este reprezentativ pentru păstrarea culturii religioase a poporului român. Unul dintre locurile cu o încărcătură istorică și spirituală deosebită este comuna Cotmeana, pe teritoriul căreia se găsesc două mănăstiri emblematice - Bascovele și Cotmeana. Monumente istorice de arhitectură de interes național, mănăstirile atrag, anual, numeroși pelerini din țară și din străinătate.
✝️Considerată una dintre cele mai vechi vetre monahale din Ţara Românească, Mănăstirea Cotmeana este datată, după ultimele cercetări, din anul 1292. Radu I, domnitorul Țării Românești, ridică, aici, o biserică de lemn, care va arde. Ulterior, Mircea cel Bătrân construiește, în același loc, între 1387 și 1389, o biserică de zid cu hramul Buna Vestire. Biserica a fost restaurată în 1711 de către Constantin Brâncoveanu. Ansamblul feudal de la Cotmeana este alcătuit din biserică, clopotniţă şi ziduri de incintă construite pentru apărare. Aici există cel mai vechi clopot din Ţara Românească dăruit mănăstirii de Jupan Dragomir, în anul 1385. În biserică, se păstrează portretele lui Mircea cel Bătrân şi Petru Cercel. Mănăstirea Cotmeana este un monument istoric medieval reprezentativ din punct de vedere arhitectural pentru spaţiul muntenesc din secolul al XIV-lea. Faţadele sunt construite din cărămidă, iar decoraţiunile mănăstirii sunt realizate în stilul bizantino-balcanic specific secolelor XIII - XIV. La Cotmeana, se află Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, la fel de veche ca și mănăstirea. Săpăturile arheologice de aici au scos la iveală și un tezaur de monede de aur şi formaţiuni ornamentale din teracotă expuse în prezent la Muzeul Județean Argeş. Considerată "bătrâna doamnă a mănăstirilor valahe", Mănăstirea Cotmeana impresionează prin liniştea ce o înconjoară, prin adevărurile istorice, dar şi prin legendele ce s-au ţesut de-a lungul anilor. ✝️În comuna Cotmeana, satul Ursoaia, se află Mănăstirea Bascovele, monument istoric care datează din anul 1695. Ansamblul mănăstiresc cuprinde biserica „Intrarea în Biserică" (1845), chiliile, anexele, turnul-clopotniță și zidul de incintă (1695). Numele mănăstirii vine de la "bascov", pisc împădurit cu stejari. Așezată într-o depresiune larg deschisă spre soare, adăpostită de jur-împrejur de păduri care o feresc de asprimea iernii și de arșița verii, mănăstirea are o poziție geografică privilegiată. Acest sfânt lăcaș a fost zidit în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, de Vel Comisul Șerban Cantacuzino. În zona de nord a văii Cotmeana se practică turismul religios de masă, Cotmeana fiind o localitate ce face parte din multe circuite turistice la nivel național. Însă, nu numai mănăstirile din localitate o fac atractivă ca locație, ci și peisajele mirifice, de basm. Dintre itinerariile religioase existente la nivel regional, se remarcă pe platforma Cotmeana:
🔳Itinerariul Cotmeana, sat Cotmeana – Dealurile Cotmeana / râul Cotmeana – Mănăstirea Cotmeana – Biserica "Buna Vestire" (1387) – monument arhitectonic, cu Icoana Maicii Domnului – făcătoare de minuni și vindecări.
🔳 Itinerariul Cotmeana, sat Ursoaia – Piemontul Cotmeana / râul Cotmeana – Mănăstirea Bascovele – Ursoaia (1695), ctitor Șerban Cantacuzino – Biserica "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" (1843).
🔳 Un alt itinerariu, de data aceasta istoric, este cel legat de punctul Țeapa, acolo unde Vlad Țepeș a tras în țeapă o oaste de turci, condusă de Mahomed al II-lea, în anul 1462, an în care au avut loc bătăliile de la Cotmeana.
Adresa: Comuna Cotmeana se află în vestul județului Argeș, pe malurile râului Cotmeana, în platforma Cotmeana. Este străbătută de șoseaua națională DN 7, care leagă Piteștiul de Râmnicu Vâlcea.
Alte sugestii
Povestea arborilor seculari din Nucșoara
Vizitează Cetatea Poienari - adevărata cetate a lui Vlad Țepeș
Drumeție spre Fereastra Zmeilor din Munții Făgăraș